Személyes borajánló

“Egy barátom a minap kérte, ajánljak neki egy fehéret és egy vöröset a drágább árkategóriából. Van egy pici borászat Ausztriában, világverő borokkal: a Weinrieder. Nálunk kevésbé ismert és a kis mennyiség okán meg is marad réteg műfajnak, de aki kóstolta, az elismerően csettint. A jó Zöldveltelinit alapból szeretem, nem csoda, hogy a Weinrieder dűlőszelektált veltelinije, a Schneiderberg 2018 nálam is nagyon betalált…

Fekete leányka rajongóként pedig mi mást ajánlhatnék a vörösek közül jó szívvel, mint a Recas Pincészet Selene Fekete leánykáját. Ha egy külföldi vendégnek akarok valami különlegeset mutatni, mindig ezt húzom elő. Mindkét tétel elképesztően szép bor.

De hogy a legfontosabb, a mindennapok bora se maradjon ki, az egri Tóth Ferenc Pincészet 2020-as Egri csillag bora szuper választás. Ha igazi virágos-gyümölcsös tavaszi borra vágysz, akkor megtaláltad! Nekem most ez a három bor az aktuális kedvencem a Borkell szortimentből.”

Tóth Attila, Borkell borkereskedés vezetője

1/1 borkóstoló ajánlat

Az elmúlt időszakban nagyon hiányoztak a boros rendezvények, ahol személyesen találkozhattunk volna Veletek. Sajnos úgy tűnik, hogy az ilyen rendezvények csak korlátozottan, vagy egyáltalán nem kerülnek megrendezésre – mindannyiunk biztonsága érdekében. Ezért szeretnénk számotokra lehetőséget biztosítani, hogy biztonságos körülmények között ismerhessétek meg újdonságainkat.

Személyes, tematikus borkóstolási lehetőséget ajánlunk Neked
előre egyeztetett helyszínen és időpontban.
Minden hónapban más tematikával készülünk. 

Az októberi tematika:
Az erdélyi Recas pincészet újdonságai és nagyágyúi
– Widflower Sauvignon blanc, Solevari Királyleányka, Sole Chardonnay, Wildflower Pinot noir, Solevari Fekete leányka, Selene Cabernet sauvignon

A 6 tételes borkóstoló ára mindössze: 3.500 Ft/ fő,
melyből 2.500 Ft a kóstolót követően levásárolható a teljes választékból.

Naponta egy ilyen kóstolót tudunk tartani – kizárólag Budapesten,
ezért érdemes mielőbb regisztrálni a Neked megfelelő időpontra.

Regisztráció email-ben, vagy telefonon:

Tóth Attila
(+36) 30 474 0020
attila.toth@transylwine.hu

 

Kedvencünk a Királyleányka

A XX. század elején született szőlőfajta két ősi fajta, a Kövérszőlő és a Leányka természetes kereszteződéséből. Viszonylag bőtermő fajta, jó cukorgyűjtő és nem túl kényes.

A fajta mindkét szülője nagy múlttal rendelkezik és Erdélyhez köthető. Leányka szőlőt már a rómaiak is találtak Erdélyben, a Kövérszőlő pedig Tokajba átkerülve fontos alapanyaga lett a világhírű tokaji aszúnak.

A Királyleányka nagyon jó ivású bor, ezért évszaktól, napszaktól függetlenül bármikor jól esik, amikor egy jó pohár bort szeretnénk inni. Önmagában is finom, de a megfelelő étellel párosítva is nagyszerű élményt nyújt.

Illatában a tavaszi virágokat idézi: akác, hárs, bodza, jázmin, ízében pedig a Kárpát-medence gyümölcseiből ad ízelítőt: körte, alma, a lecsengésében pedig finom őszibarack.

A Recas pincészet aktuális Királyleányka kínálata

Decemberi akció

Három palackos borválogatás: 1 fehér, 1 rozé és 1 vörösbor kiváló pincészetektől!

A fehérbor: Haraszthy – Sir Irsai 2016
Rendkívül jó ivású etyeki bor a Haraszthy pincészettől. Bodzás, virágos illat, gyümölcsös, muskotályos íz. Ideális társasági, bulibor.

A rozé: Recas – Regno rosé 2016
Egy különleges rozé Erdély egyik legjobb pincészetétől! Kirobbanóan gyümölcsös, virágos, rózsás illat, ízében eper és ribizli mellett pici ásványosság.

A vörösbor: Jackfall – Tótágas cuvée 2013
Cabernet sauvignon és franc, pici Merlot-val kiegészítve Villányból. Tartalmas, csábító bor, meggybefőttes jelleggel, közepes testtel és játékos struktúrával.

A 3 palackos akciós borcsomag kiváló választás akár ajándékba, akár az ünnepi asztalra!

A borcsomag eredeti ára: 5070 Ft
Akciós ár: 3990 Ft

Az akciós ajánlat a készlet erejéig érvényes!

Tovább a borcsomag megrendeléséhez

A Recas egy hatalmas szőlőterülettel rendelkező erdélyi pincészet, amely az utóbbi évtizedben egész Európában igen nagy hírnévre tett szert. Külföldi kitekintés rovatunkban ezúttal Tóth Attilával beszélgettünk, aki a Recas kizárólagos magyarországi forgalmazójának, a Transylwine Kft-nek a vezetője.

Hogyan és mikor kezdődött a pincészet története?RECAS-PINCE-web

Ezen a területen már a 15. században megtalálható volt a szőlőművelés, erről tanúskodik egy 1477-ből származó, ma is fellelhető adásvételi szerződés. A Recas pincészet modern kori története a privatizációtól, az 1990-es évek elejétől kezdődik, amikor az új tulajdonosok birtokba vették és óriási beruházások nyomán fejlesztették a mai szintre.

Téged mi inspirált, hogy borokkal foglalkozz?

Én magam nem vagyok sem borász, sem szőlész, sem pedig sommelier. Tanulmányaim kezdetén borász szerettem volna lenni és felvételiztem is a Kertészeti Egyetemre, de sajnos nem sikerült. A borok iránti érdeklődésem, tiszteletem azonban megmaradt és lelkes borrajongóként, mint borkereskedő foglalkozom a borokkal.

Van olyan szőlőfajta, aminek kiemelt szerepe van a borvidéken és hangsúlyosan foglalkoztok vele?

Erdélyről lévén szó két szőlőfajtát emelnék ki, amelyek a pincészetnek is nagyon fontosak: a Fekete leányka és a Királyleányka. A Fekete leányka a mai Magyarországon nem terem és egy igazán különleges, nemzetközileg is kedvelt fajta. A Királyleánykát – ami nem ismeretlen itthon sem – csaknem 170 hektáron termesztik, így mennyiségi szempontból is a legfontosabb fajta.

Tovább a teljes cikkhez

Bemutatjuk a Recas borászait

Széleskörű nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező ausztrál-spanyol házaspár felel a Recas boraiért.

Az ausztrál Hartley Smithers egy évben két szüretet is levezényel, hiszen Romániában és Ausztráliában is dolgozik, borai pedig világszerte több millió embernek okoznak örömöt. Hartley és felesége, a spanyol származású – szintén borász – Nora Iriarte kétlaki életet élnek, hiszen romániai munkájuk mellett Hartley végzi a főborászi feladatokat a Cassela borászatnál is az ausztráliai Griffith-ben. Így lehet az, hogy évente két szüretet is levezényel: tavasszal Ausztráliában, ősszel pedig Európában. A Cassela borászat világszerte ismert a [yellow tail] márkájáról, amelyből évente 12 és fél millió kartonnal (!) szállítanak a világ 50 országába. Egy statisztika szerint ebből a borból világszerte két és félmillió pohárral isznak meg az emberek naponta. Nem akármilyen számok ezek…
hartley-nora-web
Közép-európai mértékkel nézve a Recas pincészet is hatalmas vállalkozás, hiszen mára közel 1000 hektárról szüretelnek szőlőt, amiből 10 millió palack bort készítenek évente.

Az erdélyi Temesrékáson található Recas pincészet ausztrál főborásza, Hartley Smithers nem akármilyen szakmai múlttal rendelkezik. A sydney-i születésű Hartley szőlészeti- és borászati tanulmányait az Adelaide-i Egyetemen végezte, majd Ausztrália több jelentős borvidékén szerzett tapasztalatot: Hunter Valley, Barossa Valley és McLaren Vale.

A tehetséges ausztrál borász szenvedélyesen végzi munkáját, legnagyobb erénye, hogy nem ijed meg a kihívásoktól és innovatív, amelynek köszönhetően nemzetközi hírnévre tett szert. Több mint 50 szüretet a háta mögött tudva, készített már borokat Spanyolországban (Navarra, Rioja és Campo de Borja régiókban), Argentínában, Cipruson, Chilében, és még Zimbabwében (!) is.

Hartley Smithers 2005-ben került kapcsolatba a brit-román tulajdonú borászattal, a Cramele Recas-szal. A közös munkának látványos fejlődés lett az eredménye. Átgondolt növekedési stratégia mentén haladva számos komoly technológiai beruházás történt a pincészetnél, amellyel párhuzamosan évről-évre növelték és újították meg a szőlőterületeket.

VinCE Awards-díj

Büszkén jelentjük, hogy a VinCE magazin 2016-os bortesztjein a legtöbb csillagot szerzett borászat, a Cramele Recas lett! Az erdélyi pincészet termékeinek széles választéka elérhető webshopunkban.

vince-awards

A VinCE magazin tizenkét éve meghatározó szerepet vállal a hazai boréletben, tesztjein rendszeresen értékel borokat.
A VinCE Awards-díjjal a szakmai lap olyan kimagasló teljesítményeket ismer el, amelyek túlmutatnak a borok elkészítésén, hogy azonosítsa és példaként mutassa fel a legjobb ötleteket, legprofibb koncepciókat, leginspirálóbb példákat – írják közleményükben a szervezők.

Nyolc kategóriában a 42 fős szakmai zsűri választotta ki azt a három-három jelöltet, akik közül közönségszavazás döntött a kategóriagyőztesekről; a voksolásban több mint háromezren vettek részt.

A legjobb borlap kategóriában ezúttal a budapesti Borkonyhát sorolta az első helyre a közönség, a legjobb borhotelnek pedig a badacsonyi Hotel Bonvinót választották. A legjobb borbár kategória győztese a budapesti Kadarka Borbár lett, míg a legjobb pincelátogatás kategória első díját ismét a mádi Holdvölgy Pincészet érdemelte ki.

A legjobb bormarketing kampánynak idén a Furmint USA bizonyult, a legjobb borturisztikai tour operátor díjával a Taste Hungaryt tüntették ki, Elek Ágnes (Spar) pedig ismét elnyerte a legjobb borbeszerző címet. Tóth Sándor az új kategóriaként bevezetett, A kávé nagykövete díjat vehette át. Díjazták a VinCE magazin 2016-os saját tesztjein legtöbb csillagot szerzett borkereskedést és borászatot is, az elismeréseket a Bortársaság és a partiumi Cramele Recas érdemelték ki.

A VinCE Budapest Wine Show vendégei vasárnapig ezer féle, a VinCE Magazin tesztjein négy-ötcsillagos eredménnyel szerepelt borral találkozhatnak a sétáló kóstoló több mint 160 kiállítójának standjainál, a rendezvény mesterkurzusain pedig a hazai és nemzetközi borvilág elismert szakértői vezetik be mélyebben az érdeklődőket számos aktuális témába.