Bemutatjuk a Recas borászait

Széleskörű nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező ausztrál-spanyol házaspár felel a Recas boraiért.

Az ausztrál Hartley Smithers egy évben két szüretet is levezényel, hiszen Romániában és Ausztráliában is dolgozik, borai pedig világszerte több millió embernek okoznak örömöt. Hartley és felesége, a spanyol származású – szintén borász – Nora Iriarte kétlaki életet élnek, hiszen romániai munkájuk mellett Hartley végzi a főborászi feladatokat a Cassela borászatnál is az ausztráliai Griffith-ben. Így lehet az, hogy évente két szüretet is levezényel: tavasszal Ausztráliában, ősszel pedig Európában. A Cassela borászat világszerte ismert a [yellow tail] márkájáról, amelyből évente 12 és fél millió kartonnal (!) szállítanak a világ 50 országába. Egy statisztika szerint ebből a borból világszerte két és félmillió pohárral isznak meg az emberek naponta. Nem akármilyen számok ezek…
hartley-nora-web
Közép-európai mértékkel nézve a Recas pincészet is hatalmas vállalkozás, hiszen mára közel 1000 hektárról szüretelnek szőlőt, amiből 10 millió palack bort készítenek évente.

Az erdélyi Temesrékáson található Recas pincészet ausztrál főborásza, Hartley Smithers nem akármilyen szakmai múlttal rendelkezik. A sydney-i születésű Hartley szőlészeti- és borászati tanulmányait az Adelaide-i Egyetemen végezte, majd Ausztrália több jelentős borvidékén szerzett tapasztalatot: Hunter Valley, Barossa Valley és McLaren Vale.

A tehetséges ausztrál borász szenvedélyesen végzi munkáját, legnagyobb erénye, hogy nem ijed meg a kihívásoktól és innovatív, amelynek köszönhetően nemzetközi hírnévre tett szert. Több mint 50 szüretet a háta mögött tudva, készített már borokat Spanyolországban (Navarra, Rioja és Campo de Borja régiókban), Argentínában, Cipruson, Chilében, és még Zimbabwében (!) is.

Hartley Smithers 2005-ben került kapcsolatba a brit-román tulajdonú borászattal, a Cramele Recas-szal. A közös munkának látványos fejlődés lett az eredménye. Átgondolt növekedési stratégia mentén haladva számos komoly technológiai beruházás történt a pincészetnél, amellyel párhuzamosan évről-évre növelték és újították meg a szőlőterületeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé.