Erdélyi pincészet Európa legjobbjai közt

A Recas egy hatalmas szőlőterülettel rendelkező erdélyi pincészet, amely az utóbbi évtizedben egész Európában igen nagy hírnévre tett szert. Külföldi kitekintés rovatunkban ezúttal Tóth Attilával beszélgettünk, aki a Recas kizárólagos magyarországi forgalmazójának, a Transylwine Kft-nek a vezetője.

Hogyan és mikor kezdődött a pincészet története?RECAS-PINCE-web

Ezen a területen már a 15. században megtalálható volt a szőlőművelés, erről tanúskodik egy 1477-ből származó, ma is fellelhető adásvételi szerződés. A Recas pincészet modern kori története a privatizációtól, az 1990-es évek elejétől kezdődik, amikor az új tulajdonosok birtokba vették és óriási beruházások nyomán fejlesztették a mai szintre.

Téged mi inspirált, hogy borokkal foglalkozz?

Én magam nem vagyok sem borász, sem szőlész, sem pedig sommelier. Tanulmányaim kezdetén borász szerettem volna lenni és felvételiztem is a Kertészeti Egyetemre, de sajnos nem sikerült. A borok iránti érdeklődésem, tiszteletem azonban megmaradt és lelkes borrajongóként, mint borkereskedő foglalkozom a borokkal.

Van olyan szőlőfajta, aminek kiemelt szerepe van a borvidéken és hangsúlyosan foglalkoztok vele?

Erdélyről lévén szó két szőlőfajtát emelnék ki, amelyek a pincészetnek is nagyon fontosak: a Fekete leányka és a Királyleányka. A Fekete leányka a mai Magyarországon nem terem és egy igazán különleges, nemzetközileg is kedvelt fajta. A Királyleánykát – ami nem ismeretlen itthon sem – csaknem 170 hektáron termesztik, így mennyiségi szempontból is a legfontosabb fajta.

Tovább a teljes cikkhez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé.