A XX. század elején született szőlőfajta két ősi fajta, a Kövérszőlő és a Leányka természetes kereszteződéséből. Viszonylag bőtermő fajta, jó cukorgyűjtő és nem túl kényes.
A fajta mindkét szülője nagy múlttal rendelkezik és Erdélyhez köthető. Leányka szőlőt már a rómaiak is találtak Erdélyben, a Kövérszőlő pedig Tokajba átkerülve fontos alapanyaga lett a világhírű tokaji aszúnak.
A Királyleányka nagyon jó ivású bor, ezért évszaktól, napszaktól függetlenül bármikor jól esik, amikor egy jó pohár bort szeretnénk inni. Önmagában is finom, de a megfelelő étellel párosítva is nagyszerű élményt nyújt.
Illatában a tavaszi virágokat idézi: akác, hárs, bodza, jázmin, ízében pedig a Kárpát-medence gyümölcseiből ad ízelítőt: körte, alma, a lecsengésében pedig finom őszibarack.