Évek óta gyűlnek a polcunkon a boros témájú könyvek, amelyeket első blikkre négy kategóriába soroltuk:
- (1) általános bevezetők a borok világába,
- (2) információforrások, hogy képben legyünk egy-egy borvidékkel, vagy témával kapcsolatban
- (3) boros témájú szórakoztató irodalom
- (4) bor-étel párosítások, boros receptgyűjtemények
Nézzük hát mit ajánlunk az egyes kategóriákból.
Általános bevezetők a borok világába
Joanna Simon: A borokról - Nélkülözhetetlen információk és praktikus tanácsok borkedvelőknek
“Az 1990-es években elvégzett DNS-vizsgálat bebizonyította. amit a kutatók már egy ideje gyanítottak: a kaliforniai zinfandel és a dél-olasz Puglia őshonos fajtája, a primitivo egy és ugyanaz a szőlő.”
Joanna Simon könyve nagyszerűen szerkesztett, informatív és élvezetes olvasmány, amely épp annyi információt ad, amennyi szükséges és nem válik nehézkes borenciklopédiává. Végigvezet minket a borvidékeken, szőlőfajtákon, borstílusokon, bor- és étel párosításokon, továbbá olyan kapcsolódó témákon is, mint például a hordókészítés, a borok ár-érték aránya, vagy tárolása, szervírozása. Kiváló bevezető a borok világába, nem véletlenül fordították le 12 nyelvre…
“Ha létezik eszményi étel-ital párosítás, akkor az az osztriga Champagne (optimális esetben blanc de blancs) vagy premier cru besorolású Chablis társaságában.”
Információforrások, hogy képben legyünk egy-egy borvidékkel, vagy témával kapcsolatban
dr. Mészáros Gabriella - dr. Rohály Gábor: Borkalauz
Az életben is egy párt alkotó Mészáros Gabriella és Rohály Gábor(†) sok tekintetben úttörők voltak Magyarországon, többek között megalkották a borleírás nyelvezetét és meghonosították a borkritika műfaját.
A borszaírástól az oktatáson át a tanácsadásig terjedő, szerteágazó munkásságuk során számos hasznos könyvvel gazdagították a hazai boros szakirodalmat. Nagyobb lélegzetvételű, komolyabb munkáik mellett mégis a Borkalauz kívánkozik ebbe a felsorolásba, hiszen ez volt az a kiadvány, amely a legtöbb borfogyasztóhoz eljutott, alakította a közízlést és irányt mutatott a borturizmusnak. Az első kötet 1995-ben jelent meg, amelyből sorozat lett, amelynek utolsó része a 2010-2011-es volt, majd úgy tűnt, hogy az online borajánlók végleg átveszik a helyüket a nyomtatott kiadványoknak. Majd több mint 10 éves szünet után, idén újra itt a Borkalauz - háromszáz termelő, több mint ezer borának leírásával. A kötet megjelenését Rohály Gábor sajnos már nem érhette meg, de szellemisége, a borokhoz és termelőkhöz fűződő tiszteletteljes viszonya velünk él tovább. A legkitűnőbb tételek mellett ott az MG monogram, ezek Mészáros Gabriella személyes ajánlásai, amelyekre bátran hagyatkozhatunk, ha egy-egy igazán emlékezetes borra vágyunk.
Boros témájú szórakoztató irodalom a felhőtlen kikapcsolódáshoz
Jásdi István: Szerenád a szőlőben
“Nem tudom, hogyan történt. Mire feljöttünk a pincéből, és a napfényes udvar hatalmas cédrusfenyői alatt egymásra néztünk, már tudtuk, hogy dolgunk van itt.”
Milyen jó, hogy a balatoni borász társadalom e jeles alakja írásra adta a fejét! Jásdi István könyveinél megszokhattuk, hogy a történetek - miközben a szeretett szőlő-bor témáját járják körül - komoly levéltári kutatómunka után, hiteles történeti adalékokkal gazdagított, irodalmi igénnyel megírt alkotások, amelyek bepillantást engednek egy letűnt kor, a régi Magyarország viszonyrendszerébe. Az önéletrajzi ihletésű Szerenád a szőlőben egy útkeresés krónikája, amely kiindulópontja egy sorsfordító találkozás a csopaki szőlődombon magányosan álló egykori Ranolder villával, ahol kezdetét vette az a több ember életét megváltoztató közös utazás és lelki-szellemi fejlődés, amely során ahogy mondani szokás - az ember alakítja a szőlőt, a szőlő pedig az embert…
Folyt. köv.