Van-e jelentősége, hogy milyen pohárból isszuk a kedvenc borunkat? Hozzáadhat-e a bor élvezeti értékéhez a pohár kialakítása, formája? Egyáltalán változtathat-e az ízérzékelésünkön a borospohár? Jelen blog cikkünkben a pohár kérdéskört járjuk körül.
Nem árulunk zsákbamacskát, így már a cikk elején leírjuk véleményünket: mi a magunk részéről mindhárom fenti kérdésre igennel válaszolunk. A jó borospohár kialakítása, formája, az üveg elegáns vékonysága, mind képes hozzáadni az élményhez. Hogy mivel támasztjuk ezt alá? Tapasztalattal.
Az ellenérvek: ha ugyanaz a bor kerül a pohárba, hogy lehet bármilyen különbség, ha a végeredmény ugyanaz, vagyis, hogy megisszuk a bort?
A lényeg itt abban rejlik, hogy mi történik a borral a pohárban. Egy nagyobb kehelyben a bor több levegővel érintkezik, ami ahhoz szükséges, hogy a legtöbb részletét fel tudja tárni előttünk. Egy jó pohár tehát olyan mint egy nagyító, ami nemcsak a bor erősségeit, hanem az esetleges gyengeségeit, hibáit is megmutatja. Ráadásul ha a pohárnak nincs szára, hanem talpas, akkor kézbe fogva akaratlanul is melegítjük a bort, ami a fehérbornak nem tesz jót, hiszen van egy ideális hőfok, amin a teljes szépségét meg tudja mutatni. Ez kb. 10-12°C. A jó pezsgőspohár pedig egy külön műfaj, hiszen két funkciót kell ötvöznie, egyrészt láttatni a buborékok felfelé tartó látványos gyöngyözését (ezért kell hosszúkásnak lennie) és a pezsgő finom illatát kell fókuszálnia (ezért kell a pohár felső részének felfelé szűkülnie). De még ha mindennek nem is lenne jelentősége, az élményfaktorhoz egy szép pohár vizuálisan is hozzá tud járulni, csakúgy mint étkezésnél egy szépen megterített asztal.
Tégy egy próbát!
Ajánlunk egy otthon is igen egyszerűen elvégezhető kísérletet. Végy egy üveg minőségi bort, mindegy, hogy fehéret vagy vöröset és tölts ki belőle egy kóstolásnyi mennyiséget három különböző pohárba. Az egyik legyen egy klasszikus vizespohár, a másik egy talpas kisméretű gömbszerű borospohár, a harmadik pedig egy nagyobb méretű, hosszúkás, felfelé szűkülő formájú borospohár. Ha mindez megvan, akkor vedd kézbe az első poharat, szagolj bele többször, majd ezután kóstold is meg bort. Tégy így sorban a másik kettővel is. Ha bizonytalan vagy az összehasonlításban és a gyors ítélőképességedben, akkor akár még pontozhatod is az élményt, hogy kicsit objektívebben össze tudd hasonlítani a három opciót. Mondjuk 1-től 5-ig pontozva az illat- és ízélmények intenzitását, azaz a legjobb pohár így 5+5, azaz 10 pontot gyűjthet. Na érzed a különbséget?
Jó minőségű poharak a mi kínálatunkban is megtalálhatóak, külön a fehérborokhoz és külön a vörösborokhoz.
Aki jobban elmerülne a pohár témában annak ajánlunk még két érdekes cikket a Művelt Alkoholistáról, az egyikben egy olcsó mindenes poharat is ajánlanak, a másikban egy ellenérvet olvashatunk az egész pohár mizériával szemben.