Friss és élettel teli borok
A tavasz a megújulás évszaka, ami tökéletes alkalom arra, hogy felfrissítsük ízlelőbimbóinkat néhány kellemes borral, amelyek nemcsak önmagukban mennek élményszámba, hanem kitűnően kiegészítik a friss tavaszi alapanyagokkal teli konyha könnyedebb ízvilágát.
Az egyik első dolog, ami eszünkbe jut egy ropogós Sauvignon Blanc, amely pikáns citrusos jegyeiről és fűszeres tulajdonságairól ismert, így remekül illik a tavaszi zöldségekhez és salátákhoz. Imádjuk mindennel, ami zöld, legyen az spárga, spenótlevelek vagy zsenge újhagyma. A zöldségek kiváló alapot képeznek és szabadon variálhatók sonkával, gombával, csirkehússal és köríthetők főtt tésztával, újkrumplival, rizzsel, vagy akár bulgurral.
Nem is lennénk borkereskedők, ha nem lenne ezen kívül is kevésbé ismert tuti tippünk, ez pedig nem más, mint a Királyleányka! Néhai barátunk Gali Ferenc szavait idézzük, mert ennél szebben nem tudnánk megfogalmazni:
„A Királyleánykában benne van a tavasz! Amikor tavasszal megyek az utcán és a levegőben keveredik a sok virágillat: akác, hárs, bodza, jázmin – ez mind benne van. Ízében pedig a Kárpát-medence gyümölcseiből ad ízelítőt: körte, alma, a lecsengésében pedig finom őszibarack. A Partium-ban leginkább a faszénen sütött, házi majonézzel megbolondított padlizsánkrém mellé szokták kínálni. Ez egy klasszikus párosítás, érdemes kipróbálni!”
A rozé borok is kiváló választásnak bizonyulnak élénk rózsaszín árnyalataikkal és az eper és málna ízvilágával; a tenger gyümölcsétől a pizzán át a grill csirkéig mindenhez remekül passzolnak.
A vörösborok kedvelői számára egy könnyű testű, enyhén behűtött Pinot Noir vagy Kadarka lehet az ideális tavaszi bor, amely finom cseresznye- és málnaízeket kínál, amelyek nem nyomják el az évszak finomabb ételeit.
Végezetül pedig ne feledkezzünk meg a buborékok szerelmeseiről sem, hiszen egy gyöngyöző- vagy habzóbor, pezsgő, vagy Prosecco egycsapásra ünnepi hangulatot kölcsönöz a tavaszi összejöveteleknek. Ezek a borok frissítő pezsgést biztosítanak, amely tökéletes a melegebb napok beköszöntére való koccintáshoz.