A Weinrieder borászat kivételes eseménye, a Weinrieder Extrem, augusztus utolsó hétvégéjén került megrendezésre Ausztriában, a borászat hangulatos központjában, egy régi parasztház parkosított udvarán. Az immár 20 éves hagyománnyal bíró rendezvény minden évben a szüreti időszakban kerül megrendezésre, és egy háromnapos hosszú hétvégét ölel fel. Az eseményre a borászat minden partnerét meghívják, lehetőséget biztosítva számukra, hogy végigkóstolják a pincészet összes tételét. A Weinrieder Extrem nemcsak a szakmabeliek, hanem borkedvelők számára is nyitott, így a hétvégén számos borkedvelő is ellátogatott a birtokra.
A rendezvényen munkatársainkkal és legfontosabb gasztro partnereinkkel vettünk részt. A program során lehetőségünk volt egy dűlőtúrára is, ahol megtekinthettük a borok születési helyét. A nap folyamán 36 bort kóstoltunk, a száraz boroktól a birtokborokon át az édes jégborokig. A borsorhoz finom gourmet ételek társultak, megérintve ezzel a vendégek ízlelőbimbóit. A pincészet fő fajtái között kiemelkedik a Zöldveltelini és a Rajnai rizling, de található nálunk Pinot blanc-t és Chardonnay-t is. Az első tétel egy Chardonnay pezsgő volt, amelyet kiváló Zöldveltelinik és Rajnaik követtek a birtok borokon át a nagy érlelt dűlős száraz borokig és a késői szüretelésű desszert és jégborokig. Nem kérdés, hogy egytől egyig kiválóak voltak, hűen magukon viselve az egyes évjáratok jellegzetességeit.
A Weinrieder birtok a Weinviertel régió központjában található, amely borrégió a maga 16 ezer hektáros szőlőültetvényeivel Ausztria legnagyobb és legérdekesebb szőlőtermő területe. A kiváló déli és délnyugati fekvésű domboldal, valamint a jó vízmegtartó képességéről ismert, a szőlészet számára ideális vályogtalaj biztosítja a jó minőségű borok alapfeltételeit.
A Weinrieder családi birtok megközelítőleg 20 hektáron terül el és számos kiemelkedő dűlővel rendelkezik, amelyek már régóta a legmagasabb minőség szinonimájává váltak. Ilyenek a Birthal, Kugler, Schneiderberg, Hohenleiten és Bockgärten szőlőültetvények. Mivel a birtok északon található, rendkívüli hangsúlyt fektetnek a teljes termesztési ciklusra. A szüret idején a szélsőségeket feszegetik, miközben megőrzik a gyümölcs magas minőségét. A borok hihetetlen hűséget tükröznek az adott évjárat bemutatása terén, kerülve a kiigazításokat és a trendek követését.
A terület túlnyomórészt löszös és vályogos talaj némi ásványosságot is adnak, kiegészítve a régióban fellelhető jellegzetes „borsos” fűszerességgel. A szőlőültetvényeken végzett korai és következetes munka, beleértve a szigorú zöld szüretet, elősegíti a héj megvastagodását, így a termés ellenállóbbá válik az érés utolsó szakaszában.
A pince berendezése viszonylag egyszerű és letisztult, távol a divatos technológiáktól, csupán jól karbantartott rozsdamentes acéltartályokat alkalmaznak. A hosszú, kontrollált fermentáció és a seprővel való hosszan tartó érintkezés is fontos szerepet játszik a borok minőségében. A leglényegesebb tényező azonban a szüret időzítése és gondos végrehajtása, amely a Weinrieder borászat eredményeinek alapja.
A Weinrieder Extrem rendezvényen testközelből ismerhettük meg a borászat nemzetközi szinten is kiemelkedő tételeit és a régió borászati hagyományait, az osztrák bor kultúrájának sokszínűségét és gazdagságát.