A borvilágban mindig akadnak izgalmas, újra felfedezett alapanyagok, amelyek nemcsak a poharunkba, hanem a tányérunkra is új színt hoznak. Az egyik ilyen különlegesség a Verjus – a zöld szőlő leve, amely évszázadok óta jelen van a gasztronómiában, mégis sokan csak most ismerkednek meg vele igazán.


Mi is az a Verjus?


A "Verjus" (ejtsd: verzsü) a francia "vert jus", azaz "zöld lé" kifejezésből ered. Ez nem más, mint éretlen szőlőből sajtolt savas, de nem ecetes lé, amely savasságával és komplex ízvilágával kiválóan használható a konyhában. A középkorban, amikor az ecet vagy a citromlé még nem volt széles körben elérhető Európában, a Verjus természetes savforrásként szolgált főzéshez, salátákhoz és szószokhoz.

Miért érdemes Verjust használni?

A Verjus különleges frissességet és összetett savasságot ad az ételeknek anélkül, hogy túl dominánsan savanyítaná őket, mint például az ecet. Az íze: finoman citrusos, zöldes, füves tónusú, lágyan savas, kellemesen kerek karakterű.

Tökéletesen illik azokhoz az ételekhez, ahol az ecet vagy a citrom túl erős lenne. A Verjus nem tartalmaz alkoholt.


Hogyan használjuk?

A Verjus rendkívül sokoldalú. Íme néhány tipp, hogyan illeszthető be a mindennapi főzésbe:

Salátaöntetekhez: kiváló alternatívája a borecetnek vagy citromlének.

Pácokhoz: különösen jól működik halak, csirke vagy grillezett zöldségek esetében.

Szószokhoz, főzelékekhez: egy kis savasság felélénkíti az ízeket.

Limonádé vagy frissítők: nyári italokhoz adva különleges, enyhén zöldes-citrusos ízt ad.

Desszertekhez: például gyümölcssalátákhoz egy kis csavarként.


Verjus ajánló a BorKell-től: Bakonyi Péter Bio Verjus Villányból

Ha szeretnél igazán különleges Verjust kipróbálni, szívből ajánljuk Bakonyi Péter, villányi borász egyedi tételét. Ez a Verjus 100%-ban bio és különleges házasításból: Cabernet Franc, Furmint és Hárslevelű fajták éretlen szőlőjéből készül.

Ez a Verjus nemcsak a természetesség híveinek nyújt ideális választást, hanem azoknak is, akik új, ízgazdag dimenziókat keresnek a konyhában. Tökéletes salátákhoz, öntetekbe, pácokhoz, főzelékekhez – de akár egy nyári limonádéba is! A karaktere friss, élénk füves, zöldes és citrusos.

Fedezd fel a Verjus világát és adj új lendületet a főzésnek!

És ha valóban különleges tételt keresel, ne hagyd ki Bakonyi Péter Bio Verjus-ét – a szőlő legfrissebb arcát.


Verjus koktél recept 

Itt egy frissítő, nyári koktélrecept, amely kihasználja a Verjus citrusos-zöldes karakterét és akár alkoholmentesen, akár egy könnyű boros vagy gin-alapú változatban is elkészíthető.


Verjus Spritz – frissítő nyári koktél


Hozzávalók (1 adaghoz):

4 cl Bakonyi Péter Bio Verjus

1 cl bodzaszörp vagy mézszirup (ízlés szerint)

1 dl szóda vagy ásványvíz

Jégkockák

Friss uborka szeletek, menta és citromkarika a díszítéshez


Alkoholos verzióhoz (opcionális):

1 dl száraz prosecco / habzóbor vagy

2 cl gin


Elkészítés:

Egy nagyobb borospoharat vagy long drink poharat tölts meg jéggel.

Öntsd bele a Verjust, majd add hozzá a bodzaszörpöt vagy mézszirupot.

(Ha alkoholos változatot készítesz, add hozzá a gint vagy proseccót.)

Töltsd fel szódával.

Keverd össze óvatosan egy hosszú kanállal.

Díszítsd uborka spirállal, mentalevéllel és egy citromkarikával.


Ez a koktél nemcsak szuper frissítő, hanem a Verjusnak köszönhetően kellemesen savanykás, üde és természetes ízű. Egy igazi nyári italkülönlegesség, ami garantáltan nem sablonos!


Kedvenc budapesti éttermeink - Borban is erősek
Budapesten egymást érik a kiváló éttermek, de nem mindig könnyű eligazodni közöttük, ha valaki minőségi ételeket, jó kiszolgálást és figyelemre méltó ...