Egy borkóstoló otthon történő megszervezése az egyik legjobb társasági dolog, ami megtörténhet. Ezeken az alkalmakon mindenkit lenyűgözhetsz azzal, hogy milyen jártas vagy a borok világában és egyszerre több palack bort is tesztelhetsz "oktatás" ürügyén. Ugye milyen zseniális?

Mutatjuk hogyan csináld!

 

1.     Legyen otthonos!

Több okból kifolyólag is érdemes a létszámlimitet a 10 fős felső határnál meghúzni otthoni borkóstolókor. Mondjuk is miért: egyrészt a kisebb csapat tagjai jobban ösztönzik egymást beszélgetésekre, kommunikációra, másrészt a kisebb létszámmal könnyebb tervezni és vendégül látásuk is egyszerűbb.

 

Beszéljünk továbbá kicsit a bor matematikájáról. Egy üveg bor általában 7,5 dl űrtartalmú, melyet 10 főnek kényelmesen szét lehet tölteni, kevesebb, mint 1 dl kóstolómennyiséggel számolva.

 

2.     Válassz témát!

Rengeteg fajta bor létezik: termőterület, típus, szín, stb. alapján is differenciálhatunk. Egy-egy téma segíthet a fókusz megtartásában és abban, hogy könnyebben hasonlíthassuk össze az egyes tételeket. Íme néhány tematika, amellyel elindulhatsz:

 

-       Kóstoló egy ország ízeire fókuszálva: egy adott ország mentén kóstolni majdnem olyan, mintha nyaralni indulnál oda... talán még annál is jobb! Utazás Olaszországba? Vegyél néhány finom antipastit – mozzarellát, prosciuttot, mortadellát, parmezánt -, tedd be Pavarottit a háttérbe és persze a borokat se felejtsd, majd csukd be a szemed. Ugye máris ott érzed magad?
Ugyanezek a szabályok vonatkoznak természetesen más országok borvidékeire, Franciaországra, Magyarországra, Erdélyre a döntés a tiéd!

-       „Óvilág” és „újvilág”: Európa, az öreg kontinens országai – Franciaországgal, Olaszországgal és Spanyolországgal az élen – az úgynevezett óvilág borait képviselik. Az újabb bor nagyhatalmak között pedig ott vannak az „újvilági” országok és borok, úgy mint Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Chile, Dél-afrikai Köztársaság. Ha szeretnéd, akár ez alapján a tényező alapján is rendezhetsz borkóstolót.

-       Fajta: Van egy kedvelt típus, amit gyakran fogyasztasz? Chardonnay, Szürkebarát vagy a Pinot Noir szerelmese vagy? A borkóstoló estét akár egy bor köré is szervezheted. Indíts egy olcsóbb verzióval, majd fokozatosan haladjatok a drágábbak felé.

-       Szín: a kóstolót akár egy színre is szervezheted. Az est tematikája lehet például fehér, itt pedig akkor tehát jöhet minden fajta fehérbor kedvetek szerint.

-       Csak szabadon: ha szeretnétek, akkor teljesen kötetlen módon is megtarthatjátok borkóstolótokat. Kérd meg vendégeid, hogy hozzanak magukkal néhány szabadon választott palackot, aztán adjátok át magatokat a szabadságnak!

-       És egy extra ötletvak kóstolás: ha már megvan a téma, akár vakon is kóstolhattok. Csomagold be a borokat vagy tedd őket papírzacskóba, majd önts a poharakba egy decis kóstolókat. Ha komolyan veszitek, akár jegyzetelhettek is és megoszthatjátok tapasztalataitokat egymással.

 

3.     Szervírozd megfelelően!
Ahhoz, hogy biztosan a megfelelő ízt és illatot érezzétek ki a borokban, fontos a megfelelő szervírozás. Ez persze a bor fajtájától függően változhat, de általánosságban elmondható, hogy a fehérborokat körülbelül 10 fokon, a vörösborokat pedig 18 fok környékén érdemes kínálni. A 20 perces szabály ehhez kapcsolódva a következő: a vörösborokat 20 perccel a fogyasztás előtt tegyük be a hűtőbe, a fehérborokat pedig ugyanennyi idővel korábban vegyük ki a hűtőből. A kóstolást ilyenkor minden befolyásolja, így a külső, intenzív szagokat amennyire csak lehet mellőzd, ideértve a szobaillatosítókat vagy aromagyertyákat.

 

4.     Fontos a tiszta ízlelés

Az egyes ízek differenciált érzékelése nagyon lényeges a kóstolás során. Ha szeretnéd a szájüreged semlegesíteni, remek módszer erre a víz, illetve néhány szem natúr kréker vagy keksz. Bár nagyon csábító lehet, hogy a borok között, mellett belebonyolódjunk a sajtok, egyéb falatok kóstolásába, de ezzel várjunk a borok végéig, ugyanis erős ízkarakterükkel túlságosan meghatározóak lehetnek, ezáltal a borok ízprofilját is megváltoztathatják. Ne aggódjatok, minden jó dolognak eljön az ideje.

 

5.     Borkorcsolya

Ahogyan már írtuk fentebb, mindennek megvan a maga ideje, így a kóstolásnak is. Akkor azonban, amikor erre kerül a sor, érdemes néhány dolgot szem előtt tartani:

-       Balansz, balansz balansz: ne enged, hogy az ételek és italok közül valamelyik íze, karatere túlsúlyba kerüljön. Ha savas bort vásárolsz, vegyél mellé savas ételt és így tovább.

-       „Ami együtt terem, azok barátságban vannak egymással”: ha például olasz estet tartasz, akkor fontolóra veheted, hogy a témát olasz ételekre is kiterjeszted: olajbogyók, sajtok, sonkák, szalámik bátran jöhetnek, az egy régióból származó ételek ízei és összetevői jól illenek az ugyanitt készülő borokhoz.

-       Sajtok: bizonyára mindannyiunknak a sajtok jutnak eszébe, mint elsőszámú borkorcsolya ötlet. Vajon miért is van ez? Az erjedés e két csodája, a borok és a sajtok, organikusan vonzzák egymást, mert remekül egyensúlyozzák-egészítik ki egymást. A sajt krémessége jól ellensúlyozza a bor savasságát. Általában a könnyedebb és kevésbé intenzív ízű sajtok jól párosíthatók könnyedebb és ropogósabb fehérborokkal, míg a merészebb sajtok jobban passzolnak a tanninosabb vörösborokhoz.

 

6.     Beszélgessünk!

 

Az összejövetel legjobb része a beszélgetés: osszátok meg véleményetek egymással, hasonlítsátok össze a kóstolási jegyzeteiteket, gondolataitokat minden egyes megkóstolt ízzel kapcsolatban és meg fogtok lepődni, hogy mennyi érdekes, vitás helyzet alakulhat ki. Ha a vakkóstolás útját választottátok, miután mindenki elmondta a véleményét, távolítsátok el a fóliákat minden palackról a nagy felfedezéshez.

Meséljetek egymásnak bátran, szabadon. Az emberek szeretik a jó történeteket, és minden személynek és bornak van egy története, amit elmesélhettek egymásnak.

 

7.      +1: Tartsd online!

A mai kritikus egészségügyi helyzetekben abszolút lehet létjogosultsága az online borkóstolóknak, mely alternatív megoldást nyújt a társas együttlétekre. Az esemény olyannyira lehet virtuális, hogy akár online rendelés formájában jutsz hozzá a borokhoz borwebshopból, tehát a 0. perctől fogva személyes érintkezés nélkül intézhetsz mindent – mégis személyre szabottan.

 

A fentiek mellett a legfőbb lényeg, hogy érezzétek jól magatokat az otthoni borkóstolás során, kötetlenül, egymás társaságában. A borkóstoló a felfedezésről szól és erre nem létezik egyetlen "helyes út".

Pezsgő kisokos
...
Rosé bor készítése – most minden kiderül!
...