A borkorcsolya egy nagyon szemléletes szóösszetétel, mely annak alapvető feladatára is referál: fogyasztásával jobban csúszik a korty. A bort kísérő falatokkal továbbá nem száll olyan hamar a fejünkbe az alkohol, emellett a falatkák pedig képesek a bor alapvető ízvilágát is kiemelni és az egyes tételeket elválasztani egymástól – természetesen a megfelelően összehangolt ízekkel, illatokkal, textúrákkal.

Egy jól kiválasztott borkorcsolya hagyja szabadon érvényesülni a bor karakterét. Mondhatjuk, hogy az est másodlagos szereplője, de milyen fontos szereplője. Éppen emiatt érdemes időt, energiát és figyelmet szentelni arra, hogy milyen kísérőket, rágcsálni valókat teszünk az asztalra.

Erre hoztunk ma Nektek pár ötletet!

Mielőtt a konkrétumokra rátérnénk, fektessünk le néhány igen fontos alapszabályt:

  • ízek tekintetében a borkorcsolya ne legyen erősen fűszerezett, markáns ízvilágú, domináns karakterű. Ezen az esten a bor van a fókuszban és nem az étel.
  • kerüljük a túlságosan sós ételeket is, mert a bor ízeit kevésbé tudjuk érzékelni mellette.
  • a sós ételekhez hasonlóan járjunk el a csípős íz tekintetében is: ezen az estén ne legyen főszereplő ez az íz.
  • bor és sajt: imádnivaló páros, ám a párosítás kardinális kérdés
    • finomabb, letisztult, egyszerű ízvilágú borhoz jöhet egy kevésbé markáns sajttípus
    • testes borhoz zsírosabb sajt dukál
    • ha nemzetközi borokat kóstolunk, érdemes az azonos területről származó sajttal próbálkozni
  • húskedvelőknek jöhetnek a sonkák és kolbászok, természetesen csípős karakter nélkül
  • a pástétomok és mártogatósok szintén kiváló és változatos lehetőségeket nyújtanak
  • a szénhidrátot se felejtsük el: bagettek, kenyerek, pogácsák, grissinik mind-mind jó párosai a bornak
  • az édességek tekintetében a lehetőségek korlátozottabbak, mint a sós falatok esetében, de természetesen itt is vannak opcióink: szőlő, aszalt gyümölcsök, néhány szem olajos mag, erősebb vörösborok esetében pedig néhány kocka feketecsokoládé is belefér.

Jöjjenek a borkorcsolya ötletek!

Hoztunk néhány konkrét borkorcsolya receptet, melyekkel kiemelhetjük a boraink ízeit.

1. Klasszikus sajtos rúd

Hozzávalók:
60 dkg liszt
50 dkg vaj
1 csapott evőkanál só
picit kevesebb, mint egy nagy doboz tejföl (kb. 2-3 ek. maradt a dobozban)
1 ek. ecet
1 tojás
20-25 dkg reszelt sajt (vegyesen trappista és füstölt)

A sajtos rúd elkészítése:

A tésztát már előző este begyúrjuk: a hideg vajat alaposan elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a sót és a tejfölt. Ez utóbbit érdemes fokozatosan adagolni, nehogy túl sok legyen. A hozzávalókat jól összegyúrjuk, meghintjük liszttel és betesszük a hűtőbe.
Másnap két részre osztva a tésztát kinyújtjuk az egyiket egy lisztezett nyújtódeszkán kisujjnyi vastagságúra. Megkenjük a tojással egy ecset segítségével és megszórjuk reszelt sajttal. Vágjuk a tésztát vékony csíkokra, majd keresztezzük ezeket is kb. 7-8 cm hosszú rudacskákra. Ugyanezt megcsináljuk a másik tésztával is.
Szilikonos sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük át a sajtos rudakat, amiket nyugodtan tehetünk egészen közel egymáshoz, mert felfele és nem oldalra nőnek meg. Forró sütőbe rakjuk és magas hőfokozatan (180-200 fokon) sütjük kb. 15-20 percig, amíg a sajt meg nem pirul a tetején.

Tipp: ha teszünk egy evőkanál ecetet a tésztához, akkor magasabb, rétegesebb, levelesebb lesz az állaga. Sajt helyett szezámmaggal, nagy darabos sóval is szuperjó. A sok vajtól ne ijedj meg, ettől lesz nagyon omlós a tésztája. Tökéletes borkorcsolya!

2. Fordított paradicsomos pite recept

Hozzávalók egy kör alakú piteformához:

kb. 80 dkg paradicsom
kevés olívaolaj, vaj
1 ek. barna cukor
1 ek. vörösborecet
10 dkg feketeerdei sonka
1 gombóc mozzarella sajt
37,5 dkg leveles tészta
kakukkfű, oregánó, só

Fordított paradicsomos pite készítése:

A paradicsomokat megmossuk, félbe vágjuk, kimagozzuk és a vágott felükkel felfelé egy olajos, vajas serpenyőbe tesszük, megpároljuk.
A visszamaradt zsiradékon megfuttatjuk a barna cukrot az ecettel, sziruppá főzzük.
A paradicsomokat egy vajjal vékonyan kikent pite formába tesszük a vágott felükkel ugyanúgy felfelé. Minél szorosabban rendezzük el a paradicsomokat.
Erre öntsük a szirupot, fűszerezzük, oszlassuk el rajta a darabokra szedett sonkát, sajtot, majd borítsuk be a kör alakúra nyújtott leveles tésztával.
Előmelegített sütőben süssük 200 fokon kb. 10 percig, vagy amíg a tészta szép, ropogósra sül.
A sütőből kivéve várjunk kb. 10-15 percet, majd egy másik tányér segítségével fordítsuk meg és még forrón tálaljuk. (Vigyázzunk, mert némi maradék paradicsomos lé kifolyhat fordítás közben, nehogy megégessük magunkat.)

3. Kéksajtos mártogatós

Hozzávalók (4 adaghoz):

20 dkg puha kéksajt
10 dkg tejföl
5 dkg görög joghurt
5 dkg majonéz
1 gerezd fokhagyma
mártogatáshoz: zeller, répa

Tedd a mártogatós hozzávalóit egy tálba, és botmixerrel keverd, míg homogén massza nem lesz.
Tálalás előtt minimum egy órával tedd a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.
A zöldséget mosd és hámozd meg, majd vágd közepesen vastag csíkokra és szervírozd a mártogatós mellé. Fantasztikus borkorcsolya!

4. Zabpelyhes brokkolifasírt recept

Hozzávalók:

1 fej brokkoli
egy-egy marék tökmag, szezámmag és napraforgómag megpirítva
kb. 6 ek. zabpehely
2 tojás

egy kis fej hagyma
kb. 10- dkg reszelt parmezán sajt
pici olívaolaj

Brokkolifasírt elkészítése:

Elsőként megfőzzük a brokkolit rózsáira szedve, sós vízben, majd leöntjük róla a vizet és kihűtjük.
Megpirítjuk a magokat, felaprítjuk a hagymát és minden hozzávalót alaposan összekeverünk.
Kevés olívaolajon sütjük a pici halmokat: egy kanál segítségével formázunk pogácsaféléket, lenyomkodjuk, megvárjuk, amíg megsül és csak akkor fordítjuk meg óvatosan, különben könnyen széteshet.
Tálalásnál bármilyen kedvelt szósz, mártás szuper lehet hozzá, jó étvágyat! J

Borkorcsolya ötletek - receptek forrása: izzel-lelekkel.hu

A Badacsonyi borvidék – minden, amit tudni akartál róla
...
Vörösbor fajták – népszerű hazai kedvencek
...