A tokaji Babits Pincészet története és borai

A Babits pincészet komoly szőlőtermelői múlttal rendelkezik Tokaj-Hegyalján. Történetük egészen régre, IV. Béla koráig vezethető vissza. Ekkor olasz telepesekként érkeztek Hegyaljára - azokban az időkben még Stipula néven-, hogy megalapozzák a szőlőművelés és a borkészítés legújabb módszereit a vidéken. Ez a tradíció generációról generációra öröklődött és egészen napjainkra sem szakadt meg.

A Babits Birtok termőterületei 22 hektáron terülnek el, amelyek Szegi és Tolcsva környékén és a Zemplén-hegység déli, délkeleti lejtőin találhatók. A vulkanikus eredetű területeknek nemcsak a fekvése kifogástalan, de a tengerszint feletti magasságuk is optimális: a körülbelül 150-250m feletti magasság miatt a szezonális fagyok nem tépázzák meg az itt termő szőlőket  (furmint, hárslevelű és sárgamuskotály).

A szőlőbirtokok elsőosztályú talajjal rendelkeznek és rendkívüli minőségű szőlőt adnak. Ezeken nemcsak hagyományos, hanem új stílusú borok is készülnek, melyek a különféle szakmai megmérettetéseken is kiválóan szerepelnek. A Babits borokra a tradíciókat követő oxidatív érlelés jellemző, de a reduktív borkészítésben is jártasak.

A család a szüretet október második felében kezdi meg. Ekkor a szőlőszemek már elérik a túlérett fázist és közel 24 fokos cukortartalommal bírnak. A dűlök egyedi kezelést kapnak egészen a terméstől a palackokig. A folyamatokat nagyon kíméletesen végzik: a szőlőszemeket kézzel szedik, majd válogatják és a préselést is nagyon óvatosan végzik. A pincészet célkitűzése a magas minőségű borok készítése és a színvonalas borkultúra megteremtése.

A tokaji borok különleges karakterrel rendelkeznek. Ebben nagyon jelentős a szerepe a riolittufába vájt tolcsvai pince falait borító különleges nemespenésznek - cenospodium cellare – és a tölgyfahordós érlelésnek, valamint a konstans, 10-12 fokos hőmérsékletnek. A pince majd 1000 éves múltra tekint vissza, 2002-ben pedig a világörökség részévé nyilvánították. A Babits család másik pincéje az 1600-as években épített borház alatt található, mely 2000 óta a család tulajdona. Itt húzódik a vidék legmélyebb pincéje, amely mintegy 40 méter mélységű és nyolcvan lépcsőn juthatunk le ide. A páratartalom állandó, mintegy 98%-os, a kőzete pedig bazalt és riolit tufa.

A Babits pincészet nemcsak hazai, hanem világviszonylatban is kiváló eredményekkel büszkélkedhet. A Babits borászat díjai az alábbiak:

  • a XXII. Országos Borverseny 1963-as 6 puttonyos Tokaji Aszú Champion díjat nyert
  • a Borászat a Challenge International du Vin borversenyen és az Országos Borversenyen is a 2013- as 6 Puttonyos Aszú aranyéremmel lett gazdagabb 2018-ban
  • 2018- as Sárgamuskotály édes bor Tolcsva- Erdőhorváti Hegyközség különdíjas, legjobb Sárgamuskotály díját nyerte el
  • 2019- ben a Prestige Reserve borversenyen a Borászat 2016-os évjáratú 6 Puttonyos Aszúja Medaillon D’Or díjat nyert el

A család vendégházzal is várja a Tokaj-Hegyaljára látogatókat: a Babits Vendégház egész évben fogadja a borok és a környék iránt érdeklődőket kiváló szolgáltatásaival..

Balaton-felvidéki borvidék – egy kis gyorstalpaló!
...
Barta Pince, Tokaj ékköve
...