A Barta Pince Mádon, a történelmi Magyarország egyik leghíresebb bortermő területén található. A Barta család 2003-ban alapította a birtokot, hogy új életet adjon a rajta szunnyadó földnek.

A dűlő története

A birtok 10 hektáron, a Király-hegy aldűlőjén a dél-délnyugati fekvésű Öreg Király dűlőben terül el. Impozáns meredek teraszaival, kiváló összetételű talajával már a 13. században is kedvelt volt a szőlőművelést végzők körében. Olyannyira népszerű volt a rajta termett kiváló minőségű szőlőből készített tokaji bor, hogy a Rákóczi család annak szeretete miatt vásárolta meg a területet 1635-ben. A későbbiekben a pálosok, piaristák és az Orczy család is tulajdonolta. A háború után azonban a tömegtermelésre való alkalmatlansága miatt a szőlőt kiirtották a birtokot magára hagyták és akácos nőtt rajta.

A Barta Pince létrejötte

A tulajdonosok 2003-ban vásárolták meg a birtokot és azt megelőző 50 évnyi pihentetést és a különböző kemikáliák használatának teljes mellőzését kihasználva a kezdetektől fogva egy természetközeli, organikus előállításra törekedtek. A Barta Pince borai a 2018-as évjárattól számítva kaptak hivatalosan is organikus minősítést. Az egyedi, eltérő kőzetekből álló talaj jól felismerhető tokaji jegyeket kölcsönöz a boroknak. Vulkanikus riolittufa, vörösagyag és zeolit is fellelhető a talaj rétegeiben. A víz megtartását, a tápanyagok mélyebbre juttatását, a komposztálást és a tőkék szempontjából hasznos rovarvilág életterét változatos takarónövényzettel biztosítják. A talajt szerves trágyával és komposzttal gazdagítják és teljesen mellőzik a gyomirtó és más felszívódó szerek használatát. A birtok 85%-án Furmint tőkék találhatók, a fennmaradó részeken pedig Hárslevelűt, Sárgamuskotályt és Kövérszőlőt termesztenek. Évjárattól függően maximum 20 ezer palack kiváló minőségű bort készítenek évente. A borászatot a névadó tulajdonos, Barta Károly vezeti, a szakmai munkáért pedig az ország egyik legtehetségesebb fiatal borásznője, Ujvári Vivien felel.

A borászat központja

A birtok meghatározó nagy múltra visszatekintő főépülete a Rákóczi-Aspermont kúria a 16-17. században épült. A kúria egy eredetileg gazdasági épületből nőtte ki magát impozáns lakóépületté Rákóczi Juliannának és férjének Aspermont Ferdinánd grófnak köszönhetően, akik több felújítást is elvégeztek rajta. A hosszú évek alatt az épület állapota igencsak leromlott, így amikor a Barta család átvette, alapos állagmegőrző munkálatokra volt szükség. Fontos volt számukra az épület műemlék jellege és a barokk jegyek restaurálása. Az épület renoválása 6 éven át tartott.

Érdemes tehát megkóstolni a 100% Furmintból készülő, nagyon magas minőségű Barta 6 puttonyos aszút, hogy átérezhessük ennek a nemes és impozáns vidéknek az igazi esszenciáját:

https://borkell.hu/boraszatok/magyar/barta-pince/barta-6-puttonyos-aszu-0-5l

A tokaji Babits Pincészet története és borai
...
Minőségi rosé borok – így vásárold meg kedvenced!
...