Magyarország bővelkedik kiváló borvidékekben és borokban. Az élvezeti cikként, mértékkel fogyasztott ital pozitív hatással van az egészségre. A bor minőségét befolyásolja, hogy milyen alkotóelemekből áll. Ha jó bort akarunk, akkor nem szabad elsiklani a részletek fölött. Bejegyzésünkben bemutatjuk, hogy melyek a vörösbor összetevői és milyen hatással vannak a szervezetre.

A kémiai összetétel

A borban 200 szerves és szervetlen vegyület található, ezek közül sok csak kis mennyiségben, de mégis igen fontos szerepet töltenek be a zamatok kialakításában. A vegyületek egy része már a mustban jelen van, mások az erjedés ideje alatt keletkeznek. A fő összetevő egyébként a víz, ez alkotja a nagy részét, ezen kívül lényeges még a szénhidrátok, a savak, az alkohol, az íz-, aroma- és színanyagok jelenléte. Nézzük részletesen a vörösbor összetevői közül a legfontosabbakat!

Alkoholok

A legfontosabb alkohol összetevő az etil-alkohol, ami a bor minősége szempontjából roppant nagy jelentőséggel bír. Alapvetően határozza meg, hogy mennyire lesz jó minőségű az ital, emellett természetesen tartósítja is azt. Az alkoholtartalom alapján vannak könnyűborok, közepes és magas alkoholtartalmú, erős borok.

A metil-alkohol nagy mennyiségben mérgező, mégis az összetevők szempontjából lényeges. Akkor keletkezik, amikor a szőlő pektintartalma enzimes bomlásnak indul.

Fontos összetevő a glicerin, ami jól elegyedik alkohollal és vízzel, miközben a bort sokkal bársonyosabbá teszi. A jellegzetes illat és felismerhető aroma pedig a kozmaalkoholok jótékony jelenlétének tudható be.

Szénhidrátok

A szénhidrátok az ital alkoholtartalmát határozzák meg. Minél több szőlő- és gyümölcscukor tud megerjedni, annál több cukor lesz a mustban, ami aztán alkohollá alakul át. A borok esetén a cukortartalom alapján beszélhetünk száraz, félszáraz, félédes és édes borokról.

Savak

A borban található savak, a savszerkezet megadja az ital karakterét. A borkősav, a citromsav és az almasav a szőlőből származik, de vannak olyanok is, amik az erjedés során jönnek létre, ilyen például az ecetsav, a tejsav, a borostyánkősav, a hangyasav és a vajsav.

A savak összetételét számos tényező befolyásolja, példának okáért a termőhely, a szőlőfajta, az évjárat és a borkezelési eljárás. Az úgynevezett illó savak a bor érés folyamata során elpárolognak, de a hibás borokban nagyobb mennyiségben is előfordulnak.

A savtartalom részletezésekor említést kell tenni a szénsavról is, ami az erjedés során keletkezik, ez a szén-dioxid eltérő mértékben jelenik meg az italban.

A vörösborok igen fontos összetevője a csersav, vagy más néven tannin, ami a szőlőbogyó héjában és magjában van jelen, a borba pedig az áztatás útján kerül. Befolyásolja a bor ízét és annak színét is. A vörösbor színét annak köszönheti, hogy a kezdetben színtelen szőlőlé a héjjal érintkezve kivonja annak színét. A szőlő héja befolyásolja a tannin-tartalmat, a színt és a karaktert. Minél vékonyabb a héj, annál élénkebb a szín és gyümölcsösebb az íz. Ha vastagabb a gyümölcs héja, akkor a bor sötétebb, testesebb és tanninban gazdagabb lesz.

Íz-, szín- és aromaanyagok

A vörösbor színét az antocianinok határozzák meg, amelyek már a mustban is jelen vannak. Jelentőségüket nem szabad alábecsülni, mivel a vörösborok esetében különösen sokat nyom a latba a vörös szín szebbnél szebb árnyalatainak megmutatkozása. Lényeges azonban tisztában lenni azzal, hogy ez az anyag az oxidáció-redukció folyamataira, a pH megváltozására és a fény hatására is roppant érzékenyek.

A főbb összetevőkön kívül a bor még olyan anyagokat tartalmaz, mint az ásványi sók, például foszfor, kálium és vas, vannak benne vitaminok, mint például a B2, B12 és enzim is, például oxidázok és proteázok is.

A vörösbor hatása a szervezetre

A vörösbor mértékletes fogyasztása jelentősen csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázatát. A férfiak esetében naponta maximum 2-3 dl, nőknek pedig 1-2 dl fogyasztása a legideálisabb.

Jótékony hatását magas antioxidáns-tartalmának köszönheti, ilyenek például a polifenolok, melyekből akár 4000 mg is lehet literenként. A fehérborokban egyébként lényegesen kevesebb 2-300 mg/liter található meg.

Ezek az anyagok védik a sejteket, gyulladásgátló hatásuk van, megakadályozzák az LDL oxidációját és az érelmeszesedés kialakulását. A vörösbor összetevői csökkentik a koleszterinszintet és megnövelik a vérben található HDL szintjét is.

A vörösbor összetevői igen sokfélék. A megfelelő minőséget akkor lehet elérni, ha ezek mindegyike összhangban van egymással.

A BorKell kínálatában remek vörösborokat találsz. Elegáns, testes, bársonyos, gyümölcsös – Válassz a hangulatodnak és az alkalomnak megfelelőt!

https://borkell.hu/borok/szin/voros

Az egri borvidék: történelem a palackban
...
A fehérbor jótékony hatásai: a testet és a lelket is boldoggá teszi
...