Először vettünk részt a világ legnagyobb és legjelentősebb bor- és szeszesital-vásárán, a németországi ProWein-on. A giga rendezvényt idén immár 30. alkalommal rendezték meg Düsseldorfban, ahol kis túlzással minden évben felvonul a borvilág krémje. Mi a BorKell borkereskedést képviselve legfontosabb partnereinket mentünk meglátogatni, továbbá újdonságokat felfedezni, a legújabb trendekkel ismerkedni. Rövid beszámoló következik.

A ProWein hatalmas borászati seregszemle, óriási kiállítási területen, amelyen 2024-ben 5400 kiállító volt jelen a világ 65 országából. A borvásárra idén 47 ezer regisztrált szakmai látogató volt kíváncsi, akik a világ 135 országából érkeztek. Ebből is érzékelhető, hogy lehetetlen vállalkozás végigjárni, befogadni három nap alatt, ezért mindenképpen úgy érdemes menni, hogy előre megtervezzük, hogy melyik borászatokat szeretnénk mindenképpen útba ejteni és előzetes itinert készíteni, hogy mindez bele is férjen az időnkbe. A ProWein-on a borokon túl párlatok és egyéb italkülönlegességek is megtalálhatóak voltak a ProSpirits csarnokban, továbbá termék csomagolás és design témában is szinte minden, ami az italokhoz kapcsolódik.


Bor-e az, ami alkoholmentes?


A ProWein természetesen a legújabb trendeket is felvonultatja, idén ilyen volt a fenntarthatóság, illetve az alkoholmentes “bor” is, amely kiemelt szerepet kapott a rendezvényen (ProWein Zero). A bort idézőjelbe írjuk, mert sokak szerint az alkoholtartalom kivonásával a bor a lényegét veszíti el (ami ugye az alkoholos erjedés útján keletkezik, amely során a magas cukortartalmú must borrá válik), ezért új nevet kellene találni ennek az italkategóriának. 


Őszinte kíváncsisággal és nagy reményekkel indultunk neki ennek az új trendnek, hiszen valljuk be vannak olyan fogyasztási szituációk, helyzetek, amikor nagyon jól jöhet egy alkoholmentes tétel olyanok számára, akik valamilyen okból kifolyólag nem fogyaszthatnak alkoholt. Több mint 60 ilyen tételt kóstoltunk végig, amelyek között voltak csendes és buborékos tételek is. A tapasztalatainkat diszkréten csak úgy fogalmaznánk meg, hogy minket egyelőre nem győztek meg. Véleményünk szerint az alkoholmentes “bor” élvezeti értéke alacsony szinten van, így a magunk részéről a fent említett fogyasztási szituációkban inkább maradnánk a kézműves szörpöknél, vagy a limonádénál. Kíváncsian várjuk, hogy hová fog fejlődni az alkoholmentes “bor” története, lendülete, de egyelőre a BorKell kínálatát ilyen irányba nem fogjuk bővíteni.


Kihagyhatatlan standok


Jó volt látni a magyar standot, amely rendkívül igényesen volt összeállítva, sok kiállító jelent meg itthonról és külön piros pont, hogy a szervezők élő jazz duóval fokozták a hangulatot. Mi külön örültünk neki, hogy véletlenül pont mellette volt Recas standja, ahol kizárólagos magyarországi forgalmazóként az éves megbeszélésünket tartottuk és új tételekkel ismerkedtünk, amelyek minden évben bőven akadnak a közel 1200 hektáros kiváló pincészetnél. 


Másik kizárólagossággal forgalmazott pincészetünk az osztrák Weinrieder, amely standján a borász tulajdonosok társaságában végigkóstoltuk a pincészet teljes portfólióját és menthetetlenül beleszerettünk egy magasabb kategóriájú fehérborba - ez a Weinrieder Kugler Riesling -, amely azóta fel is került a BorKell webshopba.


Az olasz Verga cégcsoportnál, akiktől jelenleg tartunk egy Primitivo-t, bővítünk egy magasabb kategóriás Primitivo di Manduria-val és egy Montepulciano-val is, és találtunk náluk egy szép Pinot Grigio-t is.


Újvilági borok kapcsán egy holland cégcsoporttal volt megbeszélésünk, itt Ausztrália és Új-Zéland volt a fókuszunkban. Találtunk is nagyon komoly Sauvignon blanc-t, Chardonnay-t, Pinot noir-t és Shiraz-t is. Ezekkel valószínűleg az év második felében bővítjük a kínálatunkat.


Az utazásunk kalandosra sikerült, ugyanis vonattal mentünk, hazafelé a beharangozott sztrájk elől sietve még időben átjutottunk Ausztrába, de emiatt korábban el kellett jönnünk a rendezvényről. Ettől eltekintve kényelmes és jól szervezett volt a vonatközlekedés, az utazásnak legközelebb is ezt a formáját választjuk.













Számít, hogy milyen pohárból isszuk a bort?
Van-e jelentősége, hogy milyen pohárból isszuk a kedvenc borunkat? Hozzáadhat-e a bor élvezeti értékéhez a pohár kialakítása, formája? Egyáltalán vált...