A bor jótékony hatása témában már több kutatás is született, de elég csak a múltba visszatekinteni, ha szeretnénk gyógyhatásával kapcsolatban többet megtudni: az ókorban gyógyítási céllal alkalmazták, a középkorban pedig számtalan alkalommal ajándékoztak bort a kórházaknak és egészségügyi intézményeknek gyógyital gyanánt. Mindezeken felül a 13. századig még fertőtlenítéshez is alkalmazták.

A 17. századtól kezdődően kezdték a bor gyógyító hatását módszeresen kutatni. Az élettani kísérletek igazolták, hogy a borfogyasztás hatására a lázas betegek fehérjekiválasztása csökken, körülbelül 3 dl bor pozitív módon tud segíteni.

Fontos ezen a ponton kiemelni, hogy a kulcs itt is a mértékletesség. A tanulmányok és kutatások nagyobb része pontosan meg is határozza, hogy adott borból milyen mennyiség az, amely élettanilag pozitív hatást tud kifejteni.

Melyek a fő hatóanyagok?

A vörösbor jellemző antioxidánsa összetevői a polifenolok (flavonoid és nem flavonoid kémiai szerkezetű vegyületek), melyek 2000-4000 mg/liter mennyiségben vannak jelen a különböző vörösborokban. Az egyes vörösbor fajták antioxidáns hatása a szervezetre és azok erőssége, növekvő sorrendben a következő: rozé, merlot, oporto (portugieser), zweigelt, pinot noir, cabernet sauvignon, valamint a turán, melynek a magyar fajták közül a legmagasabb a rezveratrol tartalma.

Milyen pozitív hatások emelhetők ki?

  • Megnöveli az élettartamot

Az antioxidánsok a káros szabadgyökökkel veszik fel aktívan a harcot, amelyek a sejtek és a szervek leépüléséért felelnek, míg a rezveratrol az úgynevezett stiruin nevű fehérje aktivitását serkenti. A stiruin számos előnyös tulajdonsággal bír, úgy mint az öregedésgátlás, immunerősítés.

  • Karbantartja a szívünket

Naponta egy pohár bor elfogyasztása esetén csökkenthetjük a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Ez a polifenol nevű gyulladásgátló vegyület hatása révén lehetséges. A kardiovaszkuláris betegségek tüneteinek vonatkozásában fontos megemlíteni, hogy a borfogyasztás a rossz koleszterinszinttel is kapcsolatban áll, mely az artériákban okoz szívkárosodást, így a vérrögök kialakulását is minimalizálja. A közismerten nagy borfogyasztók hírébén álló franciák körében péládul az egyik legalacsonyabb világszinten a szívrohamot szenvedettek aránya.

  • Alzheimer-kór ellen is kiváló

A korábban már említett rezveratrol segíti a véredények nyitottságát, így az oxigén és a glükóz szabad mozgását az agy irányába, mely jelentős mértékben csökkenti az Alzheimer-kór létrejöttét.

  • Egészségesebb bőrt eredményez

A már korábban említett antioxidánsok a bőrünk állapotára is kedvezően hatnak: fiatalságot, rugalmasságot idéznek elő, ami ragyogással fokozódik. További előnyök közé tartozik még a bőröregedés és a ráncosodás lassulása.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az alkoholfogyasztás dehidratációt és hormonegyensúly-felborulást idézhet elő, így a mértékletességet mindenképpen tartsuk meg.

  • Fokozza az immunrendszer működését

Limitált mennyiségű napi borfogyasztás segíti a szerveztünk ellenálló képességét. Szintén a már jól ismert antioxidánsokat kell idéznünk ezen a ponton: a flavonoidok jól funkcionálnak a vírusokkal a szemben.

  • Depresszió ellen

Norvég kutatók arra világítottak rá, hogy a mértékletes borfogyasztás következtében kevesebb alkalommal alakul ki depresszió, mint azoknál, akik egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt. A vörös szőlőfajták mindezeken felül nagy mennyiségben tartalmaznak a melatonin nevű alváshormonhoz hasonló anyagot, éppen ezért a vörösbor a jó alváshoz is nagy mértékben hozzájárul.

  • Csonterősítő hatással bír

A borivás a csontok elvékonyodása ellen is hatásos. Mérsékelt fogyasztásával a nőknél oly gyakori csontritkulás ellen is sokat tehetünk.

  • Egy pohár a fogyásért cserébe

A rezveratrol a fogyás tekintetében is kiváló hatást képes elérni: akadályozza a zsír lerakódását a szervezetben. A kívánt hatás elérésének érdekében a borfogyasztás legyen rendszeres és mennyisége ne legyen több 1.5 dl-nél.

  • Fogszuvasodás ellen is kiváló

A borban található polifenolok lassítani tudják a szájüregben lévő baktériumok terjedését, így a vörösbor fogyasztása a szájhigiénéhez is hozzájárul.

  • Javítja a látást

A többször emlegetett rezveratrol a szemek tekintetében is remekül teszi a dolgát, hiszen hatékonyan gátolja a szemizmok öregedését.

  • Étvágygerjesztő hatása van

A vörösborfogyasztás az anyagcsere-folyamatokat jótékonyan befolyásolja. Az agy fokozott működése miatt az emésztőmirigyek limitáltan működnek – köszönhetően a stresszes életmódunknak -, de a bor képes a gátlások oldására, így remek étvágygerjesztő hatással bír fogyasztása.

A bort minden esetben étkezés közben vagy az után fogyasszuk, túlzott savtermelődés esetén pedig fokozottan figyeljünk oda a mértékre.
Az alkohol kalóriaértékét minden esetben számoljuk hozzá a napi kalóriaszükségletünkhöz és a táplálék kiegészítéseként legyen jelen fogyasztásunkban. Amennyiben túllépünk a megfelelő mértéken, károsíthatja a májat, csökkentheti a vese tisztító hatását és az agy működését is negatívan befolyásolhatja, így a napi mennyiségeket mindig tartsuk prioritásban és maradjunk mértéktartóak.

A vörösbor jótékony hatása tehát nem csak legenda, fogyasszuk mértékkel és az egészségünkért is teszünk!

Öt nélkülözhetetlen kellék, ha borrajongó vagy
...
Hogyan nyissunk ki egy üveg bort?
...