A bor egy élő anyag, mely folyamatos változáson megy keresztül. Rendelkezik úgynevezett életgörbével, tehát pályafutásának van csúcsa, illetve létezik ebben a ciklusban lejtős időszak is. A nem megfelelő tárolás során ez a folyamat megváltozik és felgyorsul – és higgyétek el, ez bizony nem úri allűr.
Hogy mik azok a tényezők, amelyek a minőséget befolyásolják, és hogyan tehetünk ennek érdekében pozitívan, azokról most szót ejtünk!
1. Hőmérséklet
A bornak a legmegfelelőbb az állandó, hűvös hőmérséklet és a nagy hőingadozásoktól mentes közeg. Ez általában körülbelül 13-15 fokot jelent, de nagyjából 18-20 fokig nincs gond. Épp úgy, ahogy a nagy meleg, úgy a nagy hideg sem tesz jót a boroknak. A borok tárolása viszonylag átlagos hőmérsékleten, 10° C és 15° C között, sötét helyen a legideálisabb. Azonban a tárolási hőmérséklet nem azonos a fogyasztási hőmérséklettel. Erre mindig figyeljünk oda! Az általános szabályok szerint nagyjából ezeket a hőmérsékleti értékeket érdemes figyelembe venni a borok fogyasztásánál, szervírozásánál:
· Idősebb vörösborok 16-17° C
· Fiatal burgundi vörös 14° C
· Fiatal, könnyű, gyümölcsös vörösborok 11-12° C
· Portói bor 15° C
· Édes borok 6° C
· Rozé és korai borok 10-12° C
· Száraz fehérborok 10-12° C
· Régi fehérborok/nagy chardonnay 9-10° C
· Fiatal fehérborok 7-8° C
· Pezsgő 7-8° C
· Sherry 8-9° C
· Jégbor 6° C
Azokban az esetekben, amikor egyféle bort szeretnénk tárolni, akkor kiváló döntés egy borhűtő. Ilyenkor meg kell határozni azt a hőfokot, amely minden palack számára megfelelő. Ha többféle bort szeretnénk tárolni egy ilyen típusú hűtőben, akkor válasszuk a nagyjából 13 fokot válasszunk, így a vörös és fehér borok érési folyamatait is egyaránt lassíthatjuk.
A bortemperálók több hőmérsékleti zónával rendelkeznek, így hivatalosan is alkalmasak a profi bőrtárolásra. A kétzónás készülékben a vörösboros zónát állítsuk magasabb hőmérsékletűre, a fehérboros részt pedig alacsonyabbra, a fent említettek szerint.
Abban az esetben, ha nem kerül egy teljes palack elfogyasztásra, fehérbor esetében szoros lezárás mellett helyezzük azt a hűtőbe és pár napon belül fogyasszuk el. Vörösbor esetén hűvös helyen tároljuk és két napon belül igyuk meg a felbontott bort.
2. Tárolás, pozíció
Parafadugós zárás esetén minden esetben fektessük el a bort, így a parafadugó nem szárad ki. Abban az esetben, ha a palack állva marad, a dugó kiszáradhat, így levegő kerülhet a borba, amely oxidációt, minőségromlást idézhet elő. A nem parafa dugós borok esetében az állítva tárolás is lehetséges.
A napfény a szőlő növekedésénél életet adó tényező volt, a bornak a palackban a napfény már nem ennyire pozitív tulajdonságokat ad. Hosszabb ideig a napon tárolva az elnyelődő hő felgyorsíthatja az öregedést, mely az ízeket negatívan befolyásolhatja.
Ha egy állandó aranyszabályt kell megfogalmazzunk: napfénytől védett, állandó hőmérsékletű, hűvös helyen tároljuk borainkat, parafadugós záródás esetén fektetve, egyéb záródás esetén pedig akár állítva.