A Babarczi Szőlőbirtok és Pince egy családi tulajdonban álló
és jelenleg a család második generációja által vezetett szőlészet és borászat
Magyarország egyik legkisebb, ám nagy múltú borvidékén, a Győrhöz közeli
Pannonhalmi borvidéken.
A terület a Kisalföld peremén, a Bakony utolsó nyúlványainak számító Sokoró
dombság lankáin terül el.
A Pannonhalmi borvidék jellemzői
A borvidék jellemzője, hogy gyakorlatilag a terület
legnagyobb részén fehérszőlő fajtákat termesztenek, leginkább olaszrizling,
rizlingszilváni, tramini, Irsai Olivér és rajnai rizling jellemző, újabban
pedig terjed a chardonnay, a szürkebarát, a cserszegi fűszeres, a sauvignon
blanc és a zweigelt is. Kis mennyiségben pedig kékfrankos, cabernet sauvignon,
merlot és pinot noir szőlőfajtákat is termelnek.
Maga a szőlőtermesztés hagyománya nagymértékben kapcsolódik a Pannonhalmi Apátság
egykori tevékenységéhez. A magyar szőlőművelést írásos formában legkorábban a
Pannonhalmi Apátság alapítólevele említi, melyet tizedként kellett
beszolgáltatni. A bencések feltételezhetően nagy mértékben járultak hozzá, hogy
a környéken elterjedt a szőlőművesség. Ennek elismeréseként a 13. században a
király fennhatóságuk alá vonta a térség szőlőműveseit. Albeus mester 1237 körül
készült lajstroma szerint az apátsághoz tartozó 90 faluban 256 család volt
szőlőtermelő és közülük 173 élt a Pannonhalmi-dombság falvaiban.
A török hódítás idején a környék népessége elfogyott. Erre vonultak keresztül a
nyugatra, Bécs irányába haladó török hadseregek. A törökök kiűzése után az ültetvények
újra felvirágoztak és a megélhetés fontos forrásává váltak.
A filoxérajárvány a 19. század második felében az ültetvények nyolcvan százalékát elpusztította, a járvány után a borvidék fő szőlőfajtája az olaszrizling lett. A borvidék régi nagyságát sosem érte el újra, a filoxéra előtt mintegy 2000 hektáron termelhettek itt szőlőt. Mint önálló borvidék, 1980 óta létezik.
A Babarczi Szőlőbirtok – az alapítás és a bővítés
A Babarczi Szőlőbirtokot 1980-ban alapították, éppen abban
az évben, amikor a régió az önálló borvidék minősítését megszerezte.
Az első ültetvények a családi ház kertjében, 3.000 m2 Ezerfürtű
és Cserszegi Fűszeres formájában kerültek telepítésre. Az ezt követő közel négy
évtizedben kisebb és nagyobb mértékben is történt birtokbővítés, így jelenleg
már 65 hektáron gazdálkodnak.
Az ültetvények főként Győrújbarát és Tényő községek
területén találhatók, emellett pedig 5-5 hektáros területeket művelnek
Győrszemerén, illetve Pannonhalmán is, az utóbbit a híres Széldomb dűlőben.
2009-ben egy átfogó ültetvény-megújítási program indult,
melynek köszönhetően ma már több, mint 40 hektár új telepítésű, modern
ültetvénnyel rendelkezik a birtok. Az ültetvények cseréje a következő években
is folyamatos, annak érdekében, hogy stabil alapot teremtsenek a birtok további
nagyívű fejlődésének.
Fő szőlőfajtáikat a Rajnai rizling- Olaszrizling és
Müller-Thurgau „tengely” alkotják, melyet Irsai Olivér, Sauvignon Blanc,
Chardonnay, Cserszegi Fűszeres fajták egészítik ki.
A Birtok életében 2002-ben nagy lépést történt. Ennek keretében
a kíméletes szőlőfeldolgozásra és reduktív borkészítési technológiára váltottak.
Ekkor hozták létre Győrújbaráton új birtokközpontjukat is, melynek főépülete a
legenda szerint a törökök által felrobbantott győri vár tégláiból épült. Itt a
borkészítés mellett immár vendéglátásra is lehetőségük nyílt.
Céljuk, hogy családi összefogás révén, kitartó munkával,
generációkon átívelően egy dinamikusan fejlődő, folyamatos megújulásra képes
birtokot hozzanak létre, mely az itt készült borokon keresztül évről-évre méltó
módon tudja megmutatni a régió egyedi adottságait.
A Babarczi pincészet borai a
borkell.hu kínálatában
Karakteres Olaszrizling a Sokorói
dombság dél-nyugati lejtőiről. Azonnal felismerhető keserű mandulára
emlékeztető finom zamatáról. Savai harmonikusak, íze pedig hosszantartó.
A halványsárga bor illatában
közepesen intenzíven érezhetőek a bodza mellett a fehér virágok és a citrusos
jegyek. Ízben kellemes, a frissítő savgerinc, az illatnak megfelelő citrusos,
fűszeres aromákkal harmonizál, amelyhez könnyed test párosul.
Kékfrankosból készült, vonzó
illatú, könnyed rozé. Kóstoláskor intenzíven jelennek meg a szamócára és
málnára emlékeztető jegyek, melyet élénk savérzet támogat.
Ez a Chardonnay Győrújbarát egyik
legjobb adottságú dűlőjében, a Báró-dombon termett. Illatában és ízében is
frissességet, gyümölcsösséget sugall, de emellett a karakteres, minerális
jegyek is jelen vannak. A körte, alma és virágos jegyek szép savérzettel
párosulnak. Halételekhez, sültekhez vagy akár önmagában is kiválóan fogyasztható.
Ez a Rajna mellékéről származó
világfajta, bár az egész világon elterjedt, a Pannonhalmi Borvidék
ültetvényeinek csak kisebb részét adja. A Babarczi Szőlőbirtokon, a Sokorói
Dombság dél-nyugati lejtőin, Tényő község határában termesztik. Kemény
karakterű bora harmonikus savaival és magas extrakt tartalmával hívja fel
magára a figyelmet.
A Kékfrankos fajtára jellemző
hűvös meggy és cseresznyelé illat, zöldfűszerekkel kiegészülve. Közepes testű,
légies korty, jó arányokkal, feszes tanninnal. Könnyen szerethető kékfrankos,
élénk savakkal.