A Babarczi Szőlőbirtok és Pince egy családi tulajdonban álló és jelenleg a család második generációja által vezetett szőlészet és borászat Magyarország egyik legkisebb, ám nagy múltú borvidékén, a Győrhöz közeli Pannonhalmi borvidéken.
A terület a Kisalföld peremén, a Bakony utolsó nyúlványainak számító Sokoró dombság lankáin terül el.


A Pannonhalmi borvidék jellemzői


A borvidék jellemzője, hogy gyakorlatilag a terület legnagyobb részén fehérszőlő fajtákat termesztenek, leginkább olaszrizling, rizlingszilváni, tramini, Irsai Olivér és rajnai rizling jellemző, újabban pedig terjed a chardonnay, a szürkebarát, a cserszegi fűszeres, a sauvignon blanc és a zweigelt is. Kis mennyiségben pedig kékfrankos, cabernet sauvignon, merlot és pinot noir szőlőfajtákat is termelnek.
Maga a szőlőtermesztés hagyománya nagymértékben kapcsolódik a Pannonhalmi Apátság egykori tevékenységéhez. A magyar szőlőművelést írásos formában legkorábban a Pannonhalmi Apátság alapítólevele említi, melyet tizedként kellett beszolgáltatni. A bencések feltételezhetően nagy mértékben járultak hozzá, hogy a környéken elterjedt a szőlőművesség. Ennek elismeréseként a 13. században a király fennhatóságuk alá vonta a térség szőlőműveseit. Albeus mester 1237 körül készült lajstroma szerint az apátsághoz tartozó 90 faluban 256 család volt szőlőtermelő és közülük 173 élt a Pannonhalmi-dombság falvaiban.
A török hódítás idején a környék népessége elfogyott. Erre vonultak keresztül a nyugatra, Bécs irányába haladó török hadseregek. A törökök kiűzése után az ültetvények újra felvirágoztak és a megélhetés fontos forrásává váltak.

A filoxérajárvány a 19. század második felében az ültetvények nyolcvan százalékát elpusztította, a járvány után a borvidék fő szőlőfajtája az olaszrizling lett. A borvidék régi nagyságát sosem érte el újra, a filoxéra előtt mintegy 2000 hektáron termelhettek itt szőlőt. Mint önálló borvidék, 1980 óta létezik.


A Babarczi Szőlőbirtok – az alapítás és a bővítés


A Babarczi Szőlőbirtokot 1980-ban alapították, éppen abban az évben, amikor a régió az önálló borvidék minősítését megszerezte.

Az első ültetvények a családi ház kertjében, 3.000 m2 Ezerfürtű és Cserszegi Fűszeres formájában kerültek telepítésre. Az ezt követő közel négy évtizedben kisebb és nagyobb mértékben is történt birtokbővítés, így jelenleg már 65 hektáron gazdálkodnak. 

 

Az ültetvények főként Győrújbarát és Tényő községek területén találhatók, emellett pedig 5-5 hektáros területeket művelnek Győrszemerén, illetve Pannonhalmán is, az utóbbit a híres Széldomb dűlőben.

 

2009-ben egy átfogó ültetvény-megújítási program indult, melynek köszönhetően ma már több, mint 40 hektár új telepítésű, modern ültetvénnyel rendelkezik a birtok. Az ültetvények cseréje a következő években is folyamatos, annak érdekében, hogy stabil alapot teremtsenek a birtok további nagyívű fejlődésének.

 

Fő szőlőfajtáikat a Rajnai rizling- Olaszrizling és Müller-Thurgau „tengely” alkotják, melyet Irsai Olivér, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cserszegi Fűszeres fajták egészítik ki.

 

A Birtok életében 2002-ben nagy lépést történt. Ennek keretében a kíméletes szőlőfeldolgozásra és reduktív borkészítési technológiára váltottak. Ekkor hozták létre Győrújbaráton új birtokközpontjukat is, melynek főépülete a legenda szerint a törökök által felrobbantott győri vár tégláiból épült. Itt a borkészítés mellett immár vendéglátásra is lehetőségük nyílt.

 

Céljuk, hogy családi összefogás révén, kitartó munkával, generációkon átívelően egy dinamikusan fejlődő, folyamatos megújulásra képes birtokot hozzanak létre, mely az itt készült borokon keresztül évről-évre méltó módon tudja megmutatni a régió egyedi adottságait.

 

A Babarczi pincészet borai a borkell.hu kínálatában

 

Babarczi Olaszrizling 2020

Karakteres Olaszrizling a Sokorói dombság dél-nyugati lejtőiről. Azonnal felismerhető keserű mandulára emlékeztető finom zamatáról. Savai harmonikusak, íze pedig hosszantartó.

 

Babarczi Irsai Olivér 2020

A halványsárga bor illatában közepesen intenzíven érezhetőek a bodza mellett a fehér virágok és a citrusos jegyek. Ízben kellemes, a frissítő savgerinc, az illatnak megfelelő citrusos, fűszeres aromákkal harmonizál, amelyhez könnyed test párosul.

           

Babarczi Kékfrankos Rozé 2020

Kékfrankosból készült, vonzó illatú, könnyed rozé. Kóstoláskor intenzíven jelennek meg a szamócára és málnára emlékeztető jegyek, melyet élénk savérzet támogat.

           

Babarczi Chardonnay 2020

Ez a Chardonnay Győrújbarát egyik legjobb adottságú dűlőjében, a Báró-dombon termett. Illatában és ízében is frissességet, gyümölcsösséget sugall, de emellett a karakteres, minerális jegyek is jelen vannak. A körte, alma és virágos jegyek szép savérzettel párosulnak. Halételekhez, sültekhez vagy akár önmagában is kiválóan fogyasztható.

           

Babarczi Rajnai Rizling 2019

Ez a Rajna mellékéről származó világfajta, bár az egész világon elterjedt, a Pannonhalmi Borvidék ültetvényeinek csak kisebb részét adja. A Babarczi Szőlőbirtokon, a Sokorói Dombság dél-nyugati lejtőin, Tényő község határában termesztik. Kemény karakterű bora harmonikus savaival és magas extrakt tartalmával hívja fel magára a figyelmet.

           

Babarczi Kékfrankos

A Kékfrankos fajtára jellemző hűvös meggy és cseresznyelé illat, zöldfűszerekkel kiegészülve. Közepes testű, légies korty, jó arányokkal, feszes tanninnal. Könnyen szerethető kékfrankos, élénk savakkal.

Hogyan lesz a szőlőből bor? Ez történik a folyamat során.
...
A Badacsonyi borvidék – minden, amit tudni akartál róla
...